štvrtok 9. apríla 2015

Morčací guláš so zeleninou a špaldovými haluškami



Opäť niečo z môjho obľúbeného mäsa, ktoré je chutné, šťavnaté a je výbornou, zdravou náhradou za bravčové mäso. Špaldové halušky sú veľmi jednoduché na prípravu a majú jemne orieškovú chuť. 
Ingrediencie:
Na guláš:
1000 g vykosteného morčacieho stehna
2 cibule
5 strúčikov cesnaku
1 PL paradajkového pretlaku
1-2 mrkvy
100 g mrazeného hrášku
mletá rasca
sladká červená paprika
gulášové korenie (používam bez glutamanu)
1 ČL Alnatura vegety z DM
 2 PL slnečnicového oleja
Na špaldové halušky:
250 g polohrubej celozrnnej špaldovej múky
2 vajcia
150 ml mlieka
Soľ
Muškátový oriešok
Postup:
Guláš: Nakrájanú cibuľku a cesnak orestujeme na miernom ohni na slnečnicovom oleji do zlatova. Pridáme mäso nakrájané na kocky a ešte opekáme. Najskôr mäso pustí šťavu, ale mi trpezlivo stále dusíme, dokiaľ neostane v panvici opäť len vypečený tuk (nebude ho veľa) a mäso.  Pridáme nakrájanú mrkvu, koreniny a paradajkový pretlak. Chvíľu zarestujeme a potom zalejeme vodou, tak aby bolo mäso ponorené. Zakryjeme a dusíme na miernom ohni 40 minút. Ak je potrebné pridáme ešte trochu vody. Pridáme hrášok a ešte chvíľu povaríme. Môžeme zahustiť troškou solamylu...nie je to nutné, ale vďaka solamylu bude omáčka kompaktnejšia. Podávame so špaldovými haluškami.
Špaldové halušky: V mise si rýchlo zmiešame špaldovú múku, vajcia, soľ a štipku čerstvo nastrúhaného muškátového orieška. Misu zakryjeme potravinárskou fóliou a necháme odstáť 30 minút. Potom cez haluškovač nahádžeme cesto do väčšieho množstva vriacej osolenej vody. Varíme 5 minút. Precedíme. Krátko prepláchneme vodou a presypeme do misy. Pridáme plátok masla, premiešame a môžeme podávať.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára