streda 13. apríla 2016

Krémové špargľové ,,risotto“ z quinoi



Raz neviem ako tú QUINOU skloňovať...asi sa neskloňuje, však? :-). Každopádne jej chuť milujem a strašne rada ju pripravujem. V kombinácii so zelenou špargľou a opečenou kráľovskou hlivou, to bol obed jedna báseň....na mäso zabudnete:-)
Ak quinou nemáte, resp. ju nemáte radi, kľudne ju nahraďte ryžou (najlepšie Arborio)...postupujte rovnako.
Ingrediencie:
½ hrnčeka quinoi
400 g zelenej špargle
Kúsok póru (alebo cibuľa)
2 strúčiky cesnaku
2 1/2 hrnčeka vývaru alebo vody
1PL čerstvého krémového syra (krémový kozí syr, Cream cheese, Lučina ale kľudne aj mascarpone)
1 PL parmezánu
1 PL citrónovej šťavy (alebo 1 dcl bieheho vína)
Čerstvý tymian
Olivový olej
Soľ
Postup:
Zelenú špargľu očistíme (konce odkrojíme, do polovice ošúpeme) a nakrájame (hlavičky ponecháme v celku a zvyšok nakrájame na1cm kúsky). V hrnci s nepriľnavým dnom opečieme nadrobno nakrájaný pórik a cesnak. Pridáme riadne premytú quinou. Premiešame a pridáme aj citrónovú šťavu (alebo biele víno) a čerstvý tymián.  Zalejeme jednou naberačkou vody alebo vývaru a na strednom plameni varíme a miešame dokiaľ sa tekutina nevyvarí, potom pridáme dalšiu naberačku...takto postupujeme stále a po 10 min varenia pridáme ku quinoi aj nakrájanú špargľu. Špargľové hlavičky pripravíme zvlášť...opečieme ich na kvapke olivového oleja v inej panvičke (do risotta ich pridáme až na záver). Pokračujeme v postupnom dolievaní tekutiny  a neustálom miešaní dokiaľ nebude quinoa krásne mäkká a krémová. Cca po 20 minútach varenia by mala byť hotová....snažíme sa nerozvariť ju úplne. Odstavíme, jemne vmiešame krémový syr a nastrúhaný parmezán. Dochutíme soľou. Pridáme opečené špargľové hlavičky a rýchlo zjeme :-) 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára