piatok 29. júla 2016

Hliva na spôsob sviečkovej



Originál sviečkovú na smotane s hovädzím mäsom nič neprekoná.....je to však jedlo, ktoré doma moc často nepripravujem, radšej si ho vychutnám v útulnej ,,hospúdke“ v Prahe alebo v Českom Krumlove :-). Každopádne tú krémovú zeleninovú omáčku mám na ,,sviečkovej“ najradšej :-) tak som ju vyskúšala pripraviť s hlivou a bola to jedna paráda...mňam, mňam :-)
Ingrediencie:
500 g hlivy
2 mrkvy
1 petržlen
Kúsok zeleru
1 cibuľa
2 strúčiky cesnaku
100 ml 33% smotany
Citrónová šťava alebo ocot
Cukor (použila som brezový...nemám doma iný:-))
Mletá rasca
Bobkový list
1 pyramídka korenia na sviečkovú (predávajú medzi koreninami)
300 ml vody alebo vývaru
1 ČL dijonskej horčice (zn. Maille) 
Olej
soľ
Postup:
Na oleji opečieme nakrájanú cibuľu, cesnak. Po chvíli pridáme aj  na malé kocky nakrájanú mrkvu, petržlen,  zeler a štipku mletej rasce. Opekáme do zlatova. Zalejeme 3 dcl vody alebo vývaru, pridáme bobkový list a pyramídku na sviečkovú (ak nezoženiete pridajte 2 guličky čierneho a nového korenia). Povaríme domäkka. (nepridávame veľa vody, aby sme omáčku nemuseli zahusťovať múkou). Vyberieme koreniny, prelejeme do mixéra a dôkladne do hladka rozmixujeme. Zjemníme 100 ml sladkej smotany. Vrátime do hrnca a pridáme 300 g hlivy natrhanej na kúsky a povaríme na miernom ohni ešte 15 minút. Odstavíme a dochutíme soľou, dijonskou horčicou, citrónovou šťavou alebo octom a podľa chuti dosladíme štipkou cukru. Zvyšok hlivy osolíme a opečieme na kvapke olivového oleja na panvici do chrumkava. Touto opečenou hlivou posypeme hotovú omáčku. Podávame s cestovinami, haluškami, knedľou.....

1 komentár:

  1. Lepšie som ešte nejedla. Robila som hlivu na spôsob sviečkovej, ale toto je nad očakávanie super recept. Odporučam všetkým.Jedine, čo som nerobila opekanú hlivu, ale ako prílohu som podávala k jedlu brusnicový kompót.Supeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeer vynikajúce

    OdpovedaťOdstrániť